Manitoba St.

Manitoba St.

Project: Manitoba St

About this Project

This beautiful new townhome in Vancouver didn’t require many improvements, but everyone can benefit from added storage. Our client, Jill, and her family had been living in the townhome for about a year before reaching out to our team. During our initial in-home consultation, we discussed the family’s needs.

 

Jill wanted to live in a well-designed home. It was time to let go of most of the furniture they had accumulated and invest in a home they would live in for many years to come. We discussed the overall budget and prioritized the spaces we could address within that budget.

 

It was important for us to create the right sense of a “Designer” home right from the ENTRY. We designed a custom bench with a drawer below for shoes, slats, and wood panels on the walls, and added cute hooks for guests’ coats. This area will help keep the entry clutter-free when they entertain.

 

Moving into the dining and living room, we immediately examined the furniture layout to optimize the use of space. We explored new furniture options that would fit well within our designated area and budget.

 

Recognizing the importance of storage on the main floor, we incorporated a built-in unit in the dining area. Our goal was to create a multifunctional space. The far-left section of the tall storage serves as a charging station for their vacuum and houses household cleaning products. In the center, we installed a lift-up pocket door that reveals a bar and serving station for entertaining. The most crucial design element of the unit is the integrated desk. Behind the pocket doors, there is a dedicated work-from-home station. Additionally, below the counter level, there is a shallow cabinet to conceal electrical wires for all the devices that are plugged in.

 

With design in mind and considering how this large unit will fit in the space, we incorporated some display/open shelving. Behind each shadow box, there is a hidden door that stores overstock items. We also connected the dining area to the living room with a floating shelf that extends from the tall built-ins to the patio door. It’s another lovely spot to showcase the family’s memories.

 

After completing all the tasks on the main floor, there was one thing that still needed to be finished – the laundry room. Although it was roughed in, it was never fully completed. Since it was a small space, we decided to add a pop of color by introducing it on the upper cabinets. We also opted for a classic subway tile and a touch of open shelving. I always advocate for open shelving because it not only adds a design element but also provides storage. These customized jars not only look cute but also serve as practical storage solutions.

 

  • Make sure to follow us